osa1 github gitlab twitter cv rss

Pardus'da 2. haftadan notlar

August 14, 2011 - Tagged as: python, django, tr.

Hafta başında projeler dağıtılmıştı ve bir haftadır üzerlerinde çalışıyoruz. Benim için en ilginç kısım, buraya gelirken yapma ihtimalimin en az olduğunu düşündüğüm işi yapıyor olmak. Web development :P .

Osman Başkaya ile beraber, packages.pardus’u daha güzel bir hale getirmek için çalışıyoruz. Şu andaki sayfayı, Fedora’nın, Debian’ın ve Arch’ınkilere benzer bir işlev/görünüm kazandırmaya çalışıyoruz.

Osman da ben de tasarımdan anlamadığımız için, Archweb’in tasarımı üzerinden gidiyoruz. Muhtemelen bizden sonra başkalarının tasarım ile oynaması gerekecek. Biz sadece işlev ile ilgileniyoruz.

Bir yandan birkaç farklı depodan binlerce paketin kaydını tutmak, güncellemeleri webe yansıtmak için scriptler hazırlıyoruz. Kimisi tek kullanımlık, kimisi depo her güncellendiğinde çalışacak şekilde. Sonuçta şu anki packages.pardus’dan çok daha işlevsel(istatistik ekranı, daha detaylı bilgiler) ve güzel görünümlü birşey çıkacak gibi.

Bu hafta Osman ile şu ana kadar hiç denemediğim birşey deneme fırsatımız da oldu. Pair programming. Sanırım 2 gün sadece pair-programming yaptık. Genel olarak, uzun süreler değil de, programın doğru kısımlarında doğru miktarda(süre olarak) yapılan pair programming’in gayet verimli olduğunu söyleyebilirim. Çok fazla tecrübem yok tabii ki ama güzel bir tecrübeydi, epey eğlendik. Projenin ihtiyaçlarını karşılayacak Django modellerini ve gerekli XML dosyalarını veritabanımıza aktaracak scriptlerden birini tamamen bıu şekilde yazdık.

Bu arada, şu ana kadar çalıştığım en büyük program/proje üzerinde çalıştığımdan şu ana kadar ihtiyacım olmayan şeylere ihtiyaç duydum. İyi bir Django IDE’si gibi. Projeye başladığımız ikinci günde, bazı şeyleri Vim ile yapmak artık dayanılmaz olduğundan(örneğin bir modelde yaptığım bir değişikliklik için view fonksiyonlarımdaki uyumsuzlukları tespit edip düzenleme, Django için debugging vs.) piyasadaki sağlam Django IDE’lerini test etmek istedim(WingIDE ve PyCharm). Wing ile aradığımı bulamadım(genel olarak çok güzel bir IDE ama Django için bana yukarıda bahsettiğim imkanları sunamadı), PyCharm’ı ise Linux ortamında kullanmak tam bir işkence. Swing ile yapıldığından, fontlar çok kötü gözüküyor ve render hızı çok kötü. Metin içerisinde gezinmek bile çok yavaş. Aynı problem Netbeans’de de var(yine Swing). Fontların kötü görüntüsü bir şekilde düzeltilebiliyor ama performans konusunda birşey yapılamıyor. Metin içerisinde gezmek işkence. Eclipse’de Java ile yazılmış olmasına rağmen, sanırım Swing yerine SWT kullanmasından dolayı, böyle problemler yok. Dolayısıyla Vim ile devam ediyoruz.

ha bir de kendime not: otomatik etiketleme sistemini düzelt. yazıları alakasız etiketlerle etiketleyip duruyorsun.