osa1 github gitlab twitter cv rss

Pardus ilk haftadan notlar

August 7, 2011 - Tagged as: tr.

4 hafta sürecek Pardus stajımın(okuldan tamamen bağımsız olduğumdan ve dolayısıyla benim için staj sayılmayacağından, staj demek garip geliyor ama) ilk haftasının sonundan birkaç not düşeyim buraya.

Burda sanırım ~10 kadar(lol, daha kaç kişi olduğumuzu bilmiyorum) stajyerle beraberiz. İlk hafta eğitimle geçti, Pardusun açılış aşamalarından, Çomar, PiSi gibi sistemlerin altyapılarına kadar farklı farklı konular. Anlatılacak pek birşey yok aslında(yani bu süreçleri merak ediyorsanız Pardus Developer Basede zaten anlatılıyorlar).

Ben biraz diğer stajyer arkadaşların bahsetmediği şeylerden bahsetmek istiyorum. Bizden sonra gelecek stajyerlere bir faydası dokunur belki.

Burda ilk hafataki eğitimden sonra, projeler dağıtılıyor ve herkes gruplar halinde projelerini geliştirmeye başlıyor. 4. hafta sonunda projeleri teslim etmemiz bekleniyor tabii ki ama bitirmeseniz de oluyor sanırım. Yani ben kimseye “bitirmesek olur mu” diye sormadım ama şu anda Pardus svn alanında intern klasörüne baktığımızda, bitmemiş projeler görebiliyoruz(sonuçta stajyer 4 hafta sonunda projesini bitirmemişse ne yapılabilir ki).

Bu projelerin en garip özelliği(bence), içlerinde bir README dosyalarının bile olmaması. Yani kodda yorum satırlarını vs. geçtim, daha projenin ne olduğunu bile öğrenemiyoruz.

Eğer gerçekten bir katkımız olsun, 4 hafta burda geçecek zaten, dışarıda yapamayacağımız birşey yapalım diyen varsa, şunlara biraz dikkat edin. Yani burda bir sürü bitmemiş proje var. Ben sıfırdan birşeye başlasam, belki benimki de bitmeyecek. Ama benden önce birinin yarım kalan projesini bitirebilmem için yapabileceğim hiçbir şey yok. Yani bir README dosyası olsa, kodu okuyup nerede ne oluyor çıkaracağız sorun değil, ama README bile yok ki, ne işe yarar bu yarım proje?

Belki kendi stajınızdan birkaç ay sonra birisi projenizi tamamlar, /usr/lib/pardus’un altında, bir kodda isminizi falan görürsünüz(Pardus kullanıyor olursanız tabii), bir katkınız olmuş olur falan. Birşey ifade ediyorsa yani.

Benden şimdilik bu kadar..