osa1 github gitlab twitter cv rss

Java ile Conway's Game of Life

December 5, 2010 - Tagged as: java, tr.

Bil113 dersi için 4. ödev Java ile biraz değiştirilmiş(basitleştirilmiş anlamında değil) Conway’s Game of Life yazmaktı. Ödev föyünü buradan indirebilirsiniz.

Conway’s Game of Life’ın ne olduğu hakkında Wikipediaya bakabilirsiniz. Ben bu ödevde daha önce denemediğim birşey denedim ve çok faydasını gördüm. Ara ara Haskell ve Lisp çalışıyorum, tabii ki fonksiyonel programlama denemez ama, Haskell ve Lisp’den öğrendiğim kadarıyla bazı fonksiyonel programlama yöntemlerini uygulamaya karar verdim. Bundan önceki satranç ödevinde oyunu test etme kısmında çok sıkıntı çekmiştim, bu oyunda da acayip kolay oldu. Uygulamaya çalıştığım fonksiyonel programlam yöntemleri şunlardı:

Dolayısıyla programımın parçaları, sadece parametre alıp, birşey döndürdüler. Testleri inanılmaz kolay oldu, aynı parametreleri yollayıp, döndürdükleri değerleri inceledim. Bu yöntemi daha sonra, 2 gün önceki Bil113 lab sınavında uyguladım, ve yine testlerim inanılmaz kolay oldu. Sınavın en zor sorusunun her parçasını sadece 1 kere test ettiğimi hatırlıyorum. Sınav cevaplarımı da birkaç güne yayınlayacağım.

Bu arada, ödevde ödev verilmeden önceki son derslerde öğrendiğimiz, inheritance, interface ve polymorphism gibi konuları uygulamamız için midir nedir, hoca orjinal oyunu biraz değiştirmiş, ve hiç gereği olmamasına rağmen bizi inheritance kullanmak zorunda bıraktı. O yüzden bazı kısımlar saçma gelebilir, onları inheritance(veya polymorphism) kullanmış olmak için yaptım.

Ödevi asistanlara gönderdiğim haliyle buradan indirebilirsiniz.